fbpx

Stážistou v Anglii

2.11. 2015

Získat cennou životní zkušenost, absolvovat pracovní stáž v zahraničí se poštěstilo šestici Euroškoláků. Díky mostecké společnosti NorthCom s.r.o. rozvíjeli v anglickém Portsmouthu své jazykové znalosti i odborné dovednosti.

O několik postřehů se s námi podělil Ondra a Martin.

Pracovní náplň
Ondra: Můj šéf byl Brit, bývalý námořník, vlastenec, fajn chlap, ale pedant na práci i na naši výslovnost. Každé ráno jsme asi hodinu rozvíjeli řečové dovednosti. Všichni, včetně šéfa, jsme odpovídali na otázku: „What did you do yesterday after work?“ Byla to bezvadná jazyková rozcvička. Okamžitě jsme se identifikovali s prostředím a naladili jsme se na práci. Já jsem první týden vyhodnocoval nejzajímavější motivační, radostná a informativní videa, která byla následně umístěna na webové stránky společnosti Insight4life, u které jsem pracoval. Druhý týden mě bavil možná více, protože jsem si mohl postavit vlastní pracovní tým. Měl jsem dva fantastické kolegy – Italy, se kterými jsem pracoval na propagačním jednominutovém!!! videu, jehož cílovou skupinou budou středoškoláci. Všechny nás to bavilo a snad to na výsledku bude znát.

Martin: I já jsem měl šéfa Brita a dva kolegy. V naší firmě jsme opravovali notebooky a mobilní telefony. Když jsem poprvé rozebíral notebook, byl jsem nervózní, že něco poškodím. Luke, můj kolega, mi vysvětlil jak postupovat a na co si dát pozor. Druhý týden nastoupili do firmy 2 studenti z Polska, a tak byla řada na nás, abychom je zasvětili do tajů oprav, ukázali jim postup, jak se vyměňuje display, paměť RAM, procesor nebo základní deska. 

Naše rodiny
Ondra: Odjížděl jsem s tím, že budu bydlet u rodiny, které velí June Mascia a jejíž dům obývá 24 osob, což mne v první chvíli pobavilo, ale později i trochu děsilo. Všechny obavy byly naprosto zbytečné. S mým spolužákem Kryštofem jsme se ocitli uprostřed nepopsatelně přátelského společenství. Fakt jsem bydlel se čtyřiadvaceti „sourozenci“ z Itálie. Naši „rodiče“ byl smíšený manželský pár. „Mamča“ byla Angličanka, „táta“ Ital, bývalý šéfkuchař, který nám připravoval vynikající italská jídla. Prim hrály těstoviny na 1000+1 způsob. Společné večeře byly nepopsatelné, angličtina a italská angličtina se mísila s italštinou, mluvil jeden přes druhého, ale atmosféra u stolu byla fantastická, jídlo vynikající! 

Martin: Má rodina byla o mnoho komornější, tvořili ji pouze rodiče a dvě malé děti. Já jsem okusil typicky anglické pokrmy jako hovězí, sendviče, klobásky, fish and chips… Jen jsem se musel naučit vzít si z ledničky to, na co jsem měl chuť. První dva dny jsem se cítil jako vetřelec, který vstupuje do jejich osobního prostoru, ale po čase jsem se, díky jejich srdečnosti, cítil jako doma.

Volný čas
Ondra, Martin: Nenudili jsme se ani chvilku! Polední přestávky jsme si užívali na pláži, večer se hrálo na kytaru a zpívalo, zašli jsme i do baru, abychom viděli, jak se baví Angličané. Učili jsme naše italské kamarády česky, oni nás italsky.

Výlety
Martin: Hezké bylo poznávání Portsmouthu. Nezapomenutelný byl výlet do Winchesteru, sídla anglosaských králů.  Okouzlil nás hrad Einchester Castle, který ukrývá legendární The Round Table, který prý nechal vyrobit král Artuš. Zde jsme se převtělili, díky dobovým kostýmům, do historických postav. Úchvatná je také katedrála, která je se svými 170 metry nejdelší v Evropě. 

Ondra: Nevynechali jsme ani Londýn. Počasí vyšlo fantasticky, což nalákalo do britské metropole houfy turistů. Viděli jsme všechny pamětihodnosti, které činí Londýn Londýnem. Všichni jsme se shodli, že se velmi rádi vracíme „domů“ do Portsmouthu, a prvotní lehké zklamání, že stáž neprožijeme v Londýně, bylo pryč.

Co mi stáž dala?
Ondra: Zlepšil jsem svou angličtinu, vybudoval a úspěšně vedl pracovní tým. Spolupráce s mým šéfem pokračuje i po návratu do Čech. Společnost Insight4life plánuje expandovat do Čech a na Slovensko, věřím, že budu u toho. Uvědomil jsem si také, že znalost češtiny a slovenštiny je pro mne obrovskou výhodou, neboť jsou to dva obchodní trhy.

Martin: Zlepšil jsem své jazykové dovednosti, odborné znalosti hardwaru a softwaru. Získané pracovní zkušenosti určitě ve svém pracovním životě využiji. Rád jsem poznával novou kulturu, seznamoval se s lidmi.

Co mi v Čechách po návratu chybí
Ondra: „Moje“ italská rodina a chvíle s ní, limitovaná edice halloweenské Fanty, octové brambůrky.

Martin: Octové brambůrky, skvělí a přátelští lidé, krásné město Portsmouth.

Stážistou v Anglii