fbpx

Obsluhoval jsem Obamovu ségru :)

20.6. 2016

Naši stáž v Bavorsku jsme zahájili 6. června. Byli jsme velmi nervózní, jak vše zvládneme. Přece jenom jde o 6 týdnů a jsme téměř 450 km od domova. Po příjezdu do hotelu Maximilian***** jsme si s kamarádkou Míšou říkali: „Co tu děláme?“ Po prvním dni stráveném v hotelu jsme sice byli plní dojmů, ale i obav a strachu. Veškerý personál byl ale od začátku milý a vstřícný. Své školní znalosti a dovednosti ze školy tu stále zúročujeme v plném rozsahu a už jsme se toho hodně přiučili. Umíme nosit najednou 3 nebo 4 talíře. Stihneme debarasovat více než jeden stůl a taktéž i obsluhovat.

Časem jsme začali zjišťovat i různé „fígle“ např. při sbírání talířů, které nám i personálu usnadňují práci. Myslím, že o zážitky a legraci zde nouze není! Naše první „nasazení“ do akce se odehrávalo v tenisové hale, kde jsme kromě práce stihli okouknout i obytné vozy, které zde byly vystavovány. A co bylo naším úkolem? Byli jsme pomocným personálem při zakládání slavnostních tabulí a starali jsme se o pohodlí hostů v průběhu celé akce. Odnesli jsme si nejen zážitky z rozdávání 400 welcome drinků, při nichž jsme vítali hosty klidně i ve čtyřech jazycích – mnoho návštěvníků přijíždí ze Španělska a Anglie. Když jsme narazili na hosty mluvící známou řečí, byli jsme šťastní. Ano, občas se tu mihnou i Češi! Načerpali jsme i plno zkušeností zejména co se týče chodu kuchyni nebo organizace práce na „place“.

A můj největší zážitek? Byl to moment, kdy jsem přišel do restaurace, kde obsluhuji, a objevily se tři dámy doprovázené ochrankou. Od své kolegyně jsem se dozvěděl, že jsem právě obsluhoval sestru Baracka Obamy – Aumu. To bylo pro mě něco neskutečného! Bylo velmi povzbudivé, když mne oslovila německy! Po chvilce komunikace se dovídám, že studovala na univerzitách v Heidelbergu a Bayreuthu, proto jazyk velmi dobře ovládá. Poté jsme z němčiny přešli do angličtiny. Doporučovala mi, abych se pořád usmíval i ona prý pracovala v hotelu v Keni a moc dobře věděla, o čem mluví. Musím říci, že je to moc milá paní.

A jak vypadá náš týdenní plán v hotelových restauracích? V úterý a v pátek se večeře podává formou bufetu, v sobotu je tzv. Gala-Dinner (salát, polévka, hlavní chod, dezert a ochutnávka těch nejlepších sýrů), ostatní dny jsou klasická čtyřchodová menu (salát, polévka, hlavní chod a dezert). Z toho, co jsme ochutnali, bylo nejlepší kuřecí špikované prsíčko s polentou (kukuřičná kaše) a zeleninou připravovanou na ohni.

Jsme tu s Míšou jen dva týdny, ale máme zkušeností a zážitků habaděj.

Marek a Míša, H1