fbpx

Den mezinárodní kuchyně se zahraničními dobrovolníky

11.2. 2016

Jak probíhal Den mezinárodní kuchyně na Euroškole? Tentokrát se s reportáží z dobrovolnického světa Erasmus+ hlásí Mariya Garbuzova z Ruska.

Malý most
Workshop, jakožto jeden z druhů neformálního vzdělávání, je nejlepším způsobem, jak se učit, tvořit a rozvíjet. Hry s diskuzemi, kdy se nikdo nebojí sdílet s druhými své nápady a myšlenky, jsou za určitých okolností mnohem lepším nástrojem, než formální vzdělávání s učitelem a knížkami. Dává to příležitost nejen ukázat druhým, kým jsme, ale také jak nestandardně třeba můžeme smýšlet.

Farní charita EVS Team se rozhodl experimentovat a prověřit, jak výhodné je neformální vzdělávání, a to ve spolupráci se studenty a učiteli Euroškoly, od nichž konkrétní nápad na téma workshopu vzešel.

Z toho mála, co jsme mohli jakožto dobrovolníci zatím vidět, Euroškola Česká Lípa poskytuje vzdělání studentům mimo jiné také v oblasti hotelnictví a cateringu. K tomu jsou používána moderní zařízení, technologie a studenti jsou povzbuzováni jak v nezávislosti, tak v zodpovědnosti vůči studiu.

Jedním z oborů studovaných na této škole je obor Hotelový management a turismus, ve kterém se studenti učí, jak pečovat o turisty, ale i o prostírání stolů a poskytování informací hostům.

A právě s těmito studenty jsme společně absolvovali „Den mezinárodní kuchyně”. Společně jsme vařili jídla z různých kuchyní, bavili se a smáli.

A ačkoliv by se mohlo zdát, že jsme se pouze bavili, nebylo tomu tak! Všichni společně jsme se procvičili v anglickém jazyce, naučili jsme se nová slovíčka, a to především z oblasti vaření a stolování, dozvěděli jsme se mnohé o našich kuchyních a kulturách.

„Atmosféra na této škole byla opravdu velmi přátelská. Cítila jsem se tam velmi hezky, studenti měli zájem se dozvědět o mé zemi, kultuře, zvycích. Studenti pro nás připravili úžasný program, a to včetně prezentace o České republice. České tradiční menu bylo výborné, byť velmi odlišné od jídel nás ostatních. Cítila jsem se tam, jako bych byla mezi letitými přáteli,”komentovala workshop Sally z Gruzie.

A ačkoliv jsme vařili celé dlouhé čtyři hodiny, zbylo nám ještě mnoho energie, a to především na zdolání celého menu, ve kterém nechyběl ani závěrečný zákusek, moravské koláče.

A jak na závěr řekla paní ředitelka Petra Kašparová: „V tomto obtížném čase je velmi důležité společně stavět malé mosty mezi zeměmi, učit se toleranci a otevřít svou mysl. A tento den jsme právě jeden takový most společně postavili.”

Den mezinárodní kuchyně se zahraničními dobrovolníky