fbpx

Euroškoly na Pražském hradě

7.3. 2016

Fakt, že se odborné praxe žáků oboru Hotelnictví odehrávají v luxusních čtyřhvězdičkových hotelích v Čechách i v zahraničí, patří ke standardu školy. Když nám ale byla naší sesterskou Euroškolou ve Strakonicích nabídnuta možnost praktikovat při rautu v prostorách Pražského hradu, byla to pro nás nejen velká pocta, ale také nová výzva. Neváhali jsme ani chvilku a přijali účast na akci s názvem „Můj třetí rok s vámi“, kterou pořádal prezident republiky Miloš Zeman jako oslavu tříletého výročí své inaugurace.

V sobotu 5. března jsme dorazili na Pražský hrad, Šípkovým vchodem jsme, po důkladné kontrole, vystoupali do Široké chodby. Zde jsme obdrželi instrukce, které se týkaly nejen naší práce, ale i dodržování pravidel na rautu. Převlékli jsme se a vyrazili do akce.

1. zastavení – Rothmayerův sál
Naším úkolem je připravit welcome drink pro 900 hostů. Naléváme moravské bílé víno. Hladina všech skleniček musí být, jak když střihne, a na ubrusu se nesmí objevit ani kapička vína. Zpočátku se nám trochu chvějí ruce, ale u třetí řady jsou z nás téměř profíci. Přesně v 16:00 hodin se otvírá Matyášova brána a vcházejí první hosté. Jsou mezi nimi sportovci – stříbrný olympionik Imrich Bugár, fotbalista Antonín Panenka (s tím se později vyfotíme :-)), režisér Juraj Jakubisko a spousta tváří politiků, které známe z televize. Po hodině všichni mizí v útrobách Španělského sálu, kde je čeká proslov prezidenta a poté koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Máme asi hodinu času, abychom vše přestěhovali do nedaleké Rudolfovy galerie, kde se bude odehrávat raut.

2. zastavení – Rudolfova galerie
Připravujeme stoly s nealkoholickými a alkoholickými nápoji. Náš předchozí trénink nalévání vína se nám hodí. Modrý Portugal nám dá ale dost zabrat. Opět platí – hladina u všech skleniček ve stejné rovině a nikde ani jediná kapka! Všechny sklenky jsou naplněné a nám zbývá chvilka na svačinu a načerpání sil. Tušíme, že se na rautu nezastavíme a je to tak! Stoly jsou plné voňavých dobrot a hosté ochutnávají a ochutnávají a my doléváme nápoje a svižně likvidujeme použitý inventář. Je krátce před 23:00 hodinou a poslední hosté odcházejí. My ještě uklidíme sál a bude hotovo. Před půlnocí se loučíme se „spolubojovníky“ ze Strakonic a opouštíme Pražský hrad.

V neděli 13. března se bude konat předávání Mezinárodních cen „TREBBIA“, zase ve Španělském sále Pražského hradu. My bychom měli být opět u toho :-). Tentokrát se bude jednat o banket. Nová zkušenost, na kterou se velmi těšíme!

Euroškoly na Pražském hradě