fbpx

Jakub Novotný – gastronom, rybář a policista

16.7. 2018

Absolvent Euroškoly z roku 2016, obor Hotelnictví, je důkazem toho, že obory, které Euroškola nabízí, „nepřišpendlí“ své absolventy k jednomu povolání.

Na otázku, co Jakuba přivedlo ke studiu oboru Hotelnictví na Euroškole, odpovídá: „Líbila se mi představa mít jednou vlastní hotel. Hotelnictví mi přišlo jako atraktivní obor s širokým uplatněním. Na škole jsem využil nabídky zúčastnit se zahraniční stáže v Německu a při odborných praxích jsem se naučil spoustu dovedností, což se mi v budoucnu zatraceně hodilo.

Co dál?

Čtyři roky na střední utekly jako voda a po maturitě jsem stál opět před rozhodnutím „Co dál?“ Tatínek je zapálený rybář a mně svět kolem vody a ryb od dětství také vždy přitahoval, proto jsem se rozhodl, že půjdu studovat Jihočeskou univerzitu, Fakultu rybářství a ochrany vod. Prvák jsem dal v pohodě, škola mně bavila a pokud jsem měl volno, zúročoval jsem své znalosti němčiny a odborné dovednosti z oblasti gastronomie. Z Budějovic je to kousek do Rakouska, a právě tam jsem si našel brigádu v malé hospůdce kousek za hranicemi. Letní měsíce jsem pak trávil v Parkhotelu Morris v Novém Boru, který jsem velmi dobře znal z dob svých studií na Euroškole.

Ve druháku mi však „stop“ na vysoké vystavila mikrobiologie, která byla, upřímně řečeno, nad mé síly. Vysokoškolská studia jsem ukončil a vrátil se zpátky na sever Čech, kde jsem v Lípě nastoupil do kavárny ReUnion jako číšník. Tuto etapu svého života hodnotím jako parádní pracovní štaci se skvělou šéfovou, kde mne práce moc bavila a myslím, že jsem obstál i jako týmový hráč, ale toužil jsem si vyzkoušet něco nového.

Nový začátek

Můj dobrý kamarád pracuje u Policie ČR a vyprávěl mi o tom, co dělá. Začal jsem se o podmínky přijetí k těm, co pomáhají a chrání, více zajímat. Součástí přijímacích zkoušek jsou fyzické testy. Od základky jsem chodil na karate a věděl jsem, že fyzičku, mám docela dobrou – sedy lehy, dřepy, kilák běhu a člunkový běh – bych měl dát. Zjistil jsem, že musím projít také zdravotními a psychologickými testy, z těch jsem měl sice velký respekt, ale rozhodl jsem se zkusit štěstí a vyšlo to! Začátkem července podepíši smlouvu, vyfasuji vše potřebné a poté nastupuji k policii. Na jednu stranu se ohromně těším, ale v koutku duše mám respekt z nového prostředí. Tak mi držte pěsti, ať vše zvládnu.

Jakub Novotný - gastronom, rybář a policista  Jakub Novotný - gastronom, rybář a policista

Jakub Novotný - gastronom, rybář a policista

Jakub Novotný - gastronom, rybář a policista