fbpx

K*700 a my, Euroškoláci, jsme byli u toho!

27.5. 2016

Studenti Euroškoly opět zazářili na Pražském hradě. V rámci odborné praxe spolupracovali na slavnostním zahájení výstavního projektu 700 let Karla IV., které se uskutečnilo ve středu 25. května 2016 ve Španělském sále. Na vernisáž spojenou se slavnostním rautem bylo pozváno 600 hostů. Hosté si v předstihu mohli prohlédnout několik výpravných expozic: „Žezlo a koruna“ v Císařské konírně Pražského hradu, „Koruna království“ v Jízdárně Pražského hradu, „Koruna Matky měst“ v Tereziánském křídle Pražského hradu, „Koruna bez krále“ ve Starém královském paláci, „Koruna na dlani“ v Rožmberském paláci, „Architektura pro korunu“ v Jiřském klášteře a „Karel IV. a Pražský hrad“. Celý projekt, který může navštívit široká veřejnost, se koná pod záštitou Miloše Zemana, prezidenta České republiky.

Jsem velice hrdý na to, že jsem mohl reprezentovat Euroškolu na Pražském hradě. Pro mě, studenta I. ročníku, to byl zážitek na celý život. Prostředí Španělského sálu mě doslova ohromilo. Byl jsem tam poprvé a doufám, že ne naposled. Moje pocity se vlastně nedají pořádně popsat slovy, je to prostě „něco úžasnýho“. Je také super, že se v našem ročníku sešla dobrá parta lidí, se kterými je radost pracovat. Jsem hrdý, že studuji na této škole. 🙂
Michael Mucha, H1

Když jsme přijeli do areálu Pražského hradu, měli jsme v hlavě trochu zmatek. Všude policisté, hradní stráž, vojáci. Před zahájením práce jsme absolvovali krátkou prohlídku reprezentativních prostor Španělského sálu a přilehlých chodeb, které byly velké jako náměstí v Horní Polici.

A pak už jsme se ponořili do práce. Nalévali jsme alkoholické i nealkoholické nápoje u stolů, které byly posety stovkou skleniček. Vypadalo to jako skleněná podlaha.

Po přípravě nabídkových stolů s občerstvením a organizační instruktáži jsme se připravili na pracovní místa. A to už se do sálu nahrnulo 600 lidí. Po tříhodinovém sklízení inventáře, dolévání a nabízení nápojů a kličkování mezi lidmi jsme si konečnì mohli spokojeně oddychnout. Naše mise byla splněna. Následoval ještě závěrečný úklid a rozjeli jsme se domů. Pro mě to byl zatím největší zážitek na této škole! A co já vím, možná se dostanu ještě dál…
Lukáš Rác, H1