Skvělou příležitost poodhalit roušku gastronomie jsme měli na konci roku 2020.
Mladý a sympatický šéfkuchař Michal Pitek nám představil gastronomii z jiného úhlu pohledu. Říkal nám, že gastronomie není jenom o dřině, dlouhém stání, bolesti zad a horku v kuchyni, ale že je i zábavné a hezké si vyhrát s pokrmy a krásně je ozdobit, aby jídlo nejen krásně chutnalo a vonělo, ale i esteticky vypadalo. A koneckonců je to i o poznávání nových míst a zajímavých lidí.
Vyprávěl o různých typech nožů, prkének, brousků na nože a kuchařských technikách jako například legírování, pošírování a vykosťování. Povídal nám o cateringových akcích, na které se můžeme přihlásit a jít tam vypomáhat, což je úžasná příležitost naučit se něco nového a posunout se dál.
V průběhu dne jsme se toho spoustu naučili. Mne velmi zaujala metoda sous-vide a také to, jak se dá kuře připravit na několik způsobů a všechny pokrmy jsou ve výsledku opravdu vynikající a vypadají esteticky krásně.
Bavilo mě vykosťování kuřete, protože to byla nová zkušenost, a i když to bylo poprvé, tak pod vedením šéfkuchaře Michala to šlo všem jak po másle.
Moc jsem si projektovou výuku užila. Jsem vděčná za tuhle příležitost a budu ráda, jestli se mi ještě naskytne možnost setkat se a přiučit se dalším gastronomickým dovednostem od šéfkuchaře Michala Pitka.
Andrea Neprašová, H1