fbpx

Lukášova cesta k armádě

13.10. 2018

Při slavnostním předávání maturitního vysvědčení vyslovuji přání, aby se maturanti přišli podělit o své profesní a životní úspěchy. Moc mne těší, že se tak děje a naši absolventi se do školy vrací.

Jedním z těch, kteří do školy na krátkou návštěvu zavítali, byl Lukáš J., absolvent oboru BEZPEČNOSTNÍ SLUŽBY z roku 2018, který je věrný vystudovanému oboru a rozhodl se vstoupit do Armády České republiky. Lukáše jsem vyzpovídala.

Bylo náročné se do armády dostat?

No, úplná legrace to nebyla, ale měl jsem představu, co mne čeká, tak jsem se mohl, alespoň trošku připravit. Absolvoval jsem psychologické testy, které trvaly PĚT hodin bez přestávky. Otázky byly různé, některé i úsměvné. Zvládnout jsem musel také fyzické testy, tj. sedy-lehy, kliky a pořádně do těla jsem dostal na rotopedu, kde jsem si sáhl na dno. Kliky a sedy lehy jsem měl natrénované z hodin tělocviku, a tímto děkuji panu Grosmanovi za dobrou přípravu. Čekaly mne i zdravotní testy, kde důkladnou kontrolou prošly mé oči, uši, srdce a plíce. Lékaři mne proklepli od hlavy k patě a konstatovali, že je vše OK, nyní si „odkroutím“ 3 měsíce na kurzu základní přípravy ve Vojenské akademii ve Vyškově.

Jak teď vypadá Váš den?

Budíček je brzy, už ve 4:30 hodin, následuje ranní hygiena včetně každodenního holení, snídaně, úklid a pak výuka, pořadová cvičení, tělocvik a bazén. V Holešově jsem od pondělí do čtvrtka, pátky a víkendy máme volné a můžeme jet domů.

Co Vás čeká v nejbližší době?

Nejbližší a největší akcí je slavnostní vojenská přísaha a slib příslušníků Armády ČR dne 27. října na Hradčanském náměstí. Na přísahu se těším stejně jako mamka a moji blízcí.

V Holešově asi nezůstanete natrvalo?

Ne, ne. Po třech měsících se přesunu do Tábora ke 42. mechanizovanému praporu, kde mne čeká pozice střelce operátora. Určitě se mi budou hodit návyky ze střelnice v Manušicích, kam jsme chodili s panem Dytrychem. Bojové vozidlo Pandur II, kterého budu součástí, je vybaveno 30 mm kanónem, 4 raketami a dýmáky.

Proč jste se pro armádu rozhodl?

Pro armádu jsem se rozhodl kvůli tomu, že zde existuje řád a disciplína. Rád na sobě pracuji a posouvám se dál po fyzické stránce. Už od základní školy jsem chtěl být voják, a to se mi povedlo. Vždy jsem se intenzivně zajímal o vojenskou techniku i taktiku, takže volba, co budu dělat po studiu, pro mne byla jasná.

A tímto bych Vám chtěl moc poděkovat za výtečnou přípravu do života a mnoho vědomostí, které jsem na Euroškole mohl získat.

Lukášova cesta k armádě