fbpx

Marnotratné putování snad nebylo marné :)

14.4. 2016

Hudba, tanec, zpěv – to vše patří k dnešním mladým lidem. Ale balet? Kolikrát byl každý z nás na baletním představení? Zaujalo nás? Co nám dalo?

Už na podzim nám pan Jarek Hylebrant, umělecký manažer Kultura Česká Lípa, p.o., nabízel produkci amerického souboru a akcentoval jeho umělecké kvality. Prohlédli jsme webové stránkyvideo.

Nás, učitele, balet zaujal. Přesto jsme váhali, zda představení pro žáky objednat… Pak jsme si řekli, že návštěva Jiráskova divadla by mohla rozšířit naše kulturní obzory a riskli i případné fiasko. Dnes už víme, že jsme chybu neudělali.

12. 4. 2016 se škola vydala do Jiráskova divadla na baletní představení. Pomocí tance nám skupina vyprávěla příběh muže, který opustil svou rodinu a poté, co si uvědomil svou chybu, se s nimi zase šťastně shledal.

Jak vnímali představení ti, co na něm byli?

Já nejsem příliš umělecká duše, proto mě bezeslovné vyjádření neoslovilo, ale nemůžu jim upřít, že jsou to profesionálové, kteří dělají svou práci se snahou a vášní. Zaujalo mě, že se skupina skládá z členů z celých Spojených států.

Po představení si někteří z nás vyzkoušeli pár baletních pohybů, což bylo příjemné zpestření. Ke konci byli tanečníci připraveni nám odpovědět na jakékoliv otázky, takže se našli tací, kteří této příležitosti využili a anglicky si s nimi popovídali.

Závěrem můžu říct, že balet rozhodně není mým šálkem kávy, zvlášť takto nábožensky laděný, ale je to pro mě další nová zkušenost, kterou oceňuji. Bára

Na baletu se mi líbilo, jak byl procítěný. V některých okamžicích jsem měla slzy v očích. Moc se mi líbil příběh a všichni byli na pohled příjemní a milí. Nejvíc se mi líbila scéna, když dívky byly převlečeny za prasata a tancovaly krásný a rychlý balet. Sarah

Velmi hezké představení. Mám ráda balet i hudba se mi líbila. Jen děj jsem trošku na začátku nepochopila, ale na konci mi to do sebe vše zapadlo. Daniela

Líbilo se mi, jak baletky dokáží stát na špičkách nebo jak se umějí hbitě otáčet. Balet není něco, na co bych chtěl chodit každý den, ale byla to pro mě zajímavá zkušenost. Štvalo mě, že mi jel autobus, takže jsem se na konci nemohl osobně poznat se slečnami z Ameriky. Filip

Nikdy jsem balet neviděla, ale bavilo mě to. Markéta

Bylo to pěkné a bavilo mě to, hlavně když jsem šla na pódium. Klára

Vždy, když dělali provaz, bolelo mě to za ně. Marcela

Byla to bomba! Dan

Představení se mi líbilo a bavilo mne. Petra

Byla to paráda! Denis

Představení nebylo špatné. Ze začátku docela trvalo, než mě oslovilo, ale ke konci se mi to líbilo. Áďa

Miluji balet. Moc se mi to líbilo. Michal

Asi to (balet) nebude nic pro mě. Martina a Káťa