fbpx

Pod rukama nám rozkvetly melouny i jablka

10.10. 2016

Carving (dekorativní úprava čerstvého ovoce a zeleniny) má dávnou historii. Prvopočátky nalezneme v Asii, kde má tato technika vyřezávání své kořeny.

V současné době se v gastronomii stále více klade velký důraz na estetiku, a proto se pro zvýšení atraktivit stává dekorativní úprava  ovoce a zeleniny nezbytnou součástí  nejen rautových stolů, ozdobou míšených nápojů, ale může být i originálním dárkem.

Do tohoto umění se ve dnech 4. -5. 9. 2016 snažilo proniknout 17 žáků oboru Hotelnictví a cestovní ruch. Kurz vedl pan Zbyněk Ženíšek (2016 Stuttgart Intergastra Carving Cup: 2x bronzová medaile, 2014 Culinary World Cup Luxembourg, bronzová medaile).

Dvoudenní snažení žáků bylo odměněno certifikátem a tři nejlepší dostali možnost zúčastnit se bezplatně dalšího pokračovacího kurzu.

Jak hodnotí carvingový kurz žáci?

„Moc jsem se těšila, ale zároveň jsem nevěděla, co od kurzu očekávat. Hned po seznámení se s lektorem kurzu panem Zbyňkem Ženíškem a jeho kolegou Radkem Vachem, kteří nám rozdali jablka na naše první výtvory, jsem věděla, že to bude zábava. Začali jsme od piky v podobě vyřezávaných „véček“ na vršku jablka. Žádný učený z nebe nespadl, a proto se mi správný tvar povedl až na třetí pokus. Práce s nožíkem nebyla žádná legrace, ale první den jsme se prořezali od jednoduchých tvarů až k růžičkám.

„Druhý den jsme jeli „naostro“. Každý dostal meloun a krůček po krůčku jsme vytvářeli srdíčka, květiny a lístky. Musím říci, že to stálo za to. Vyřezávání mě moc bavilo. Zkušenosti získané na tomto skvělém kurzu využiji také doma, ať už při vyřezávání dýní nebo pro zpestření rodinných oslav.“

Míša Ludvíková,H2

„Od první chvíle jsem si myslel, že mi to nepůjde. Samé opatrné a přesné tahy, dávat pozor, abychom neuřízli to, co nemáme. Ale řekl jsem si: „Proč to nezkusit“.  Na jablku jsme vykrajovali nejprve jednoduchá „véčka“. Byl jsem překvapen, jak mi to jde, ale s obavami jsem čekal na složitější tvary. Postupem času jsme pokročili až k růžím, které jsme si zkoušeli nejdříve na jablkách. Druhý den jsme zařezávali do melounů, které byly něco jako naše trofeje. Tvůrci tří nejlepších výrobků budou mít další kurz zdarma.  To byla výzva!  Jakmile jsme skončili s melouny, došlo na hodnocení našich výtvorů. Už jsem ztrácel naději a balil si věci. V tom lektoři řekli mé jméno a já jen nevěřícně koukal.

Carvingový kurz byl výbornou zkušeností do profesního života, alespoň opět umím něco navíc a bude se mi to hodit. Dobře jsme si rozuměli s panem Ženíškem i panem Vachem a já se těším na další kurz.“

Lukáš Rác, H2

Pod rukama nám rozkvetly melouny i jablka