fbpx

Přejete si hladinku, Čochtana nebo šnyt?

24.3. 2016

Síť hotelů Morris**** nám, žákům, umožňuje vykonávání odborných praxí, přivýdělky na brigádách, ale také zaměstnání pro absolventy Euroškoly. Nezanedbatelná je i skutečnost, že pro nás vedení hotelu zajišťuje odborné vzdělávání. Před Velikonocemi jsme měli báječnou příležitost setkat se v Parkhotelu Nový Bor s Ing. Martinem Hložkem, obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje, a.s. Účastnit se školení pod vedením profesionála, který během své kariéry nasbíral nespočet odborných zkušeností, se každému nepoštěstí.

Během dne jsme vyslechli přednášku o vzniku a historii piva, zhodnotili jsme vůni chmelového extraktu a ochutnali karamelový slad, ze kterého se nejen vaří pivo, ale v Bavorsku se k pivu slad i konzumuje.

Pod odborným dohledem zkušeného sládka jsme si vyzkoušeli správnou techniku čepování piva. Naučili jsme se, jak se točí pivo na hladinku (přesná míra piva se sametovou a voňavou pěnou), na čochtana (pivo pouze pro znalce a zcela bez pěny) a šnyt (čerstvé, svěží pivo – 1/3 piva, 1/3 pivní pěny, 1/3 prázdná sklenice). Skutečnost, že čepování piva předchází péče o výčepní zařízení a výběr hnacího plynu, je všeobecně známá. Kvalitu piva však ovlivňuje také sklenice – čistá, studená a mokrá. A z toho vyplývá pořádně studený a mokrý stisk ruky správného výčepního. 🙂

Na prestižní soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se sice ještě nechystáme, ale zákazníkům už umíme nabídnout a načepovat dobré pivo. 🙂