fbpx

Seattle, my new home

16.4. 2018

Jmenuji se Michaela Tymyková a ráda bych touto cestou poděkovala Euroškole v České Lípě, že jsem mohla být její studentkou. Velice ráda na Euroškolu vzpomínám, jsem ráda, že jsem právě zde mohla strávit část svého života.

Já a Euroškola

Psal se rok 2010, kdy se moje milovaná rodina přestěhovala z východních Čech právě do České Lípy. V té době jsem stála na prahu rozhodnutí, zda pokračovat na střední škole v Turnově, kde jsem v tu dobu navštěvovala první ročník hotelové školy nebo přestoupit na soukromou Euroškolu v České Lípě a studovat zde obor CESTOVNÍ RUCH.

Nakonec jsem učinila rozhodnutí: „Jdu na Euroškolu!“, kterého jsem nikdy nezalitovala. Byla jsem nablízku své rodině, v té době se mi narodila nejmladší sestra Natálka, a na Euroškole jsem byla po celou dobu studia maximálně spokojená. Absolvovala jsem různé zahraniční praxe a školní akce. Zdárně jsem odmaturovala a po maturitě jsem pokračovala ve studiu na Vyšší odborné škole cestovního ruchu.

Už od dětství jsem ráda cestovala proto jsem po ukončení VOŠ odcestovala do USA, kde žiji dodnes.

Jaká byla moje jazyková výbava?

Jedním z hlavních důvodů, proč vyrazit do USA, bylo zdokonalit se v angličtině a také touha navštěvovat „Bellevue College“ vzdálené 20 minut od Seattle.

S mojí novou rodinou cestuji poměrně často, takže příležitostí, jak využít znalosti angličtiny, už bylo mnoho. Zjistila jsem ale, že mi nedělá problém vyjádřit se a zeptat se na to, co chci vědět. Překážkou bylo to, že jsem nebyla schopná pochopit a přeložit si to, co mi kdo říká. Co je v těchto situacích důležité a co jsem se naučila, je ujištění, že rozumím, co ten druhý říká, případně ho poprosit, zda by to zopakoval ještě jednou, vše vždy s úsměvem. Pomáhá také poslouchat rádio, číst si knížku nebo si pustit film pro trénování a nabírání slovní zásoby. 

Kdybych měla popsat 5 slovy první půlrok v USA?

– dobrodružství
– zkušenost
– srdeční záležitost
– seberealizace
– „homesick“ 

Co mám v Seattlu nejraději?

Přírodu, je zde mnoho parků, zahrad, zeleně, jezer, hor, hřišť pro děti. Seattle je perfektní pro běhání, cyklistiku a procházky. Výborné a zdravé jídlo – sushi, jídla v mexické a čínské restauraci. V centru Seattle je také krásné sklářské muzeum, akvárium a mnoho dalšího! 🙂

Co mne zde nejvíce překvapilo?

Jsem mile překvapená z místních milých lidí, kteří jsou vždy pozitivně naladění. Člověk se jde projít nebo nasedne do autobusu a milé úsměvy a pozdravy „Hi“ nebo „Good morning“ vždy zlepší den. 🙂

Další věc, která mne mile překvapila je strava a všeobecně životní styl. Soustředíme se na zdravá jídla a pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu a v přírodě, která nás tu obklopuje.

Třetí postřeh, který bych vyzdvihla je „Každý je vítán“ – tuto větu lze spatřit snad na každém okně obchodu, restaurace, kadeřnictví či nějakého centra. Vztahy mezi lidmi tu jsou velice přátelské. Nesetkáte se s žádnými předsudky.

Běžnou záležitostí tu je i svoboda a otevřenost. Nesetkáte se s fyzickými tresty vůči dětem, ale s komunikací a vysvětlováním bez zvýšeného hlasu, na to se zde klade důraz a překvapivě to funguje.

Co mi v USA chybí?

V USA mi hodně chybí moje rodina a moji blízcí. To mě asi ovlivňovalo nejvíce při rozhodování, zda odjet nebo ne. Ale musím říct, že to zvládám dobře, jako Au Pair tu mám každý den program a každý den mne čeká něco nového… Ve volném čase cestuji a poznávám okolí města.

Druhá věc, kterou tu postrádám, je česká kuchyně. Na svíčkovou od maminky, pečené maso nebo hovězí vývar vzpomínám často. 🙂 

Plánuji návrat do Čech?

V Seattle studuji, pracuji s dětmi a našla jsem si zde mnoho nových přátel. Dokonce jsem potkala přítele, který pracuje u světoznámé firmy Microsoft. Zdá se, že je přede mnou další rozhodnuti, zůstat v USA nebo se vrátit domů do České republiky? Uvidíme.

Co bych vzkázala Euroškole, která letos oslavila 25. výročí?

Euroškole přeji hodně štěstí a mnoho úspěchů, ať je plná šťastných studentů, studentek a učitelů spolu s paní ředitelkou. 🙂

 

Seattle, my new home

Seattle, my new home

Seattle, my new home

Seattle, my new home

Seattle, my new home

Seattle, my new home

Seattle, my new home

 

Seattle, my new home

Seattle, my new home