fbpx

Zažít SUPER ÚSPĚCH aneb MLADÝ MODERÁTOR 2016

20.4. 2016

O tom, že moderování je věc náročná a překonání trémy je úkon mnohdy nejtěžší, nepochybuje snad nikdo. Přesto se mezi námi najdou tací, kteří v uvádění našli koníček a dokonce sami sebe.

Takové moderování akce doopravdy není pro všechny, a tak diváci v sále kolikrát tiše žasnou nad tím, jak moderátor obratně používá vlastní slovník, instinktivně reaguje na nečekané podněty či vtipně komunikuje s publikem.

Žáci naší školy získali skvělou příležitost k tomu, aby svou dovednost a osobité kouzlo předvedli naostro. Nabídla se totiž šance zúčastnit se akce v našem městě, akce s tradicí a nabízející dostupnou cestu k získání cenných rad a zkušeností od profesionálů.

MLADÝ MODERÁTOR je soutěž pořádaná mediálním klubem ze Základní školy Slovanka. Letos šlo již o 9. ročník této celorepublikové výzvy a nesl se v duchu tématu Mladý novinový a YouTube moderátor. Akce probíhala 15. dubna 2016 v KD Crystal. Program byl nabitý a hosté zajistili, že byl navíc opravdu pestrý.

Do poroty zasedla známá jména, a tak jsme se všichni mohli poznat s lidmi, které vídáme jen prostřednictvím televizních obrazovek nebo displejů telefonu. Letošní ročník nabídl osobnosti jako Kristina Kloubková (moderátorka TV NOVA), Kovy (známý český youtuber s početnou základnou fanoušků), Martin Kočárek (redaktor TV NOVA), Jan Punčochář (moderátor diskuzního pořadu TV Prima a majitel liberecké RTM+), Lucie Sinková (DJka, moderátorka programů na klíč), Slávek Hrzal (redaktor a zakladatel Dětské tiskové agentury), Alena Šafránková (první místostarostka České Lípy) a Soňa Hollingerová (mluvčí skupiny ČEZ).

To, že na naší škole je spousta lidí s různými talenty, je věc jasná. V disciplíně moderování nás reprezentovali:

Jaroslav Michl – P1B

Marie Němcová – H2 

Renata Podešvová – P3A

Každý z nich si dokonce vzal i svůj fanklub, a tak bylo v Crystalu Euroškoláků dost 🙂

Nejprve proběhlo seznámení se soutěží, poté jsme se přesunuli do prvního kola. To spočívalo v tom, že každý prezentoval svou předem připravenou práci. Jaroslav Michl předvedl povedenou imitaci známého Zdeňka Srstky, Marie Němcová si vtipnou formou vyzkoušela rychlou přípravu na ples a Renata Podešvová nám představila svůj již zajetý YouTube kanál. Všechna vystoupení byla nadmíru povedená, nicméně do dalšího kola se skrze velkou konkurenci probojovala pouze Marie a Jarda.

Nastal čas na oběd, získání cenných fotografií a hlavně na odpočinek. Mnozí zůstali v sále, jiní vyrazili ven načerpat čerstvý vzduch.

Po druhé hodině odpolední začalo další kolo. Každý si vylosoval jednu známou osobnost jako partnera pro rozhovor, který měl být pokud možno zajímavý a vtipný. Jarda si vytáhl Jana Punčocháře, který měl vystupovat v roli Luka Skywalkera (Star Wars), oproti tomu Máňa získala jako pomocníka Lucii Sinkovou v roli Alzáka (postavička z reklam internetového obchodu). Oba poté museli ještě na pódiu zůstat a co nejzajímavěji okomentovat krátké video. To jim nikdo nezáviděl, a proto byl následný potlesk zasloužený. Ono totiž vymyslet vtipný komentář, není nic, co by zvládl kdekdo.

Radost byla veliká! Naši obsadili první dvě místa v kategorii „Středoškolák do 18 let“ – MARIE NĚMCOVÁ byla první a JAROSLAVU MICHLOVI patřila příčka druhá. Z dnešního klání si tedy oba odnesli mimo životní zkušenosti, také spoustu věcných cen a dobrý pocit z perfektního umístění.

Závěrem jsem se všech zúčastněných ještě zeptal na pocity, které během klání prožívali.

Jak jste se cítili po celou dobu akce? Jak to bylo s nervozitou? Co si z dneška odnášíte?

JardaHele, bylo to fakt úžasný! Nejenom kvůli tomu, že jsem skončil na druhém místě, ale hlavně proto, že takovou příležitost a zkušenost jen tak nezískáš. Bylo to sice dlouhé, ale moc jsem si to užil. Byla tam spousta super lidí, s mnoha dobrými nápady. Když jsem slyšel svoje jméno, zmocnila se mě menší tréma, ale jakmile jsem si stoupnul za mikrofon a začal s vlastním číslem, viděl jsem, že po prvních slovech jsem lidi zaujal. Mnohé se změnilo, nyní jsem odhodlaný, neohrožený a šťastný. Moc děkuji za pomoc spoluherci – tobě, Tadeáši 🙂 Už nyní se těším na další ročník!

MaruškaNa stejné akci jsem byla i minulý rok. I přesto jsem ale byla docela nervózní. Vzhledem k tomu, že ráda mluvím a vystupuji před lidmi, tak mě tento typ soutěží baví. Jediné, co mi na tom vadilo, byla délka akce. Improvizace v rozhovoru a komentování videa už byla trochu horší disciplína, ale jinak jsem si to fakt užila. To že jsem vyhrála, mě opravdu překvapilo a velmi mile potěšilo. Mockrát děkuji za podporu 🙂

RenataPocit z akce mám moc dobrý. Potkala jsem tam plno nových lidí, se spoustou z nich jsem si navíc utužila vztahy. Konkurence byla veliká a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit. Krátce po startu prvního kola jsem již byla na řadě a doopravdy se bála, což se vzápětí ukázalo jako zbytečné. Můj soutěžní start provázely technické komplikace, ale to bylo spíše o domluvě, mé video bylo opakovaně pouštěno, kdy nemělo. To je ale věc, která se občas stává a na to musí být každý správný moderátor připravený. Nenechala jsem si podrazit nohy trémou a nakonec se snažila vystoupit, jak nejlépe jsem dokázala. Když jsem odešla z pódia, ulevilo se mi, i když jsem se vymezený čas na pódiu ohromně bavila. Páteční dopoledne tak beru jako obrovskou zkušenost a každému, koho baví moderování, soutěž doporučuji. Já jsem si to celé užila.

Jak známo – „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!“ Proto si z celého dne odnášíme podle mého názoru ocenění tři. Jedno pro Marušku, druhé pro Jardu a třetí pro Renatu, jelikož vylézt na pódium ji muselo stát pořádnou dávku kuráže a i ona se svého vystoupení zhostila, jak nejlépe uměla.

Je důležité jít si za tím, co nás baví, co nás skutečně naplňuje 🙂 Dokázat se prosadit v tom, co milujeme. Nebývá to jednoduché, a proto je potřeba si svou cestu najít!

Naše škola pomáhá ke snadnější cestě životem. Nabízí příležitosti pro ty, kteří je dokážou využít. A na své svěřence je i tímto dnem nesmírně hrdá. Výhercům ještě jednou gratulujeme! Příští rok na již desátém ročníku s tématem „HOLLYWOOD“ našim studentům, jak doufám, opět budeme moci fandit.

Tadeáš, H1

Zažít SUPER ÚSPĚCH aneb MLADÝ MODERÁTOR 2016